четверг, 7 мая 2015 г.

Михайло Опанасович Булгаков.

Життя і творчість

М. Булгаков - один з найвідоміших і найпопулярніших письменників. Його твори стали надбанням світової літератури, вони переведені багатьма мовами, про них сперечаються вітчизняні та зарубіжні літератори. За життя письменника знали лише у вузькому колі читачів і глядачів. 


Булгаков народився в Києві в родині професора духовної семінарії. Майбутній письменник формувався в київському культурному бомонді, і це визначило на все життя його смаки і шкалу цінностей. У рідному місті Булгаков закінчив Першу гімназію і медичний факультет, після лікарської практики в провінції повернув додому. Він був театралом, і враження від київського театрального життя, особливо бурхливого на початку століття в Києві, вплинули на розуміння найважливіших образів в його творах, а також і на виготовлення певних художніх прийомів як в драматургії, так і в прозі. 

Подальша доля М. Булгакова пов'язана з Москвою, куди він приїжджає з Владикавказа в кінці 1921 року. Живе письменник у бідності, його не визнають своїм ні московська мистецьке середовище, ні пролетарі і пролетарські письменники. 

Перші успіхи

Після тривалих поневірянь і зміни місць роботи письменник влаштовується в газету залізничників «Гудок», що зібрала в 20-ті роки прекрасні літературні сили: її співробітниками були Ю. Олеша, В. Катаєв, І. Ільф.


У 1924-1925 роках відбулося надзвичайно важливе для письменника подія - в журналі «Росія» надрукували першу, а потім і друга частина роману «Біла гвардія», але, на жаль, журнал був закритий, і третя частина не вийшла у світ. Уже в січні 1925 Булгаков починає писати на матеріалі роману п'єсу, яка з'явилася на сцені МХАТу і принесла письменникові гучну і дуже небезпечну славу. Це були «Дні Турбіних».

1927-1929 роках в Ризі та Парижі з'являється роман «Біла гвардія». Більше прозові твори Булгакова за життя автора на батьківщині друком не з'являлися; так йому і не пощастило опублікувати «Собаче серце», хоча як він прагнув це зробити, а два останніх роману - «Майстер і Маргарита» і «Театральний роман» - Булгаков навіть не сподівався надрукувати, але читав друзям.

Підсумок

Наперекір загальної орієнтації молодої радянської літератури на «культ пролетаріату» і оспівування соціальних перетворень, письменник у своїх творах відтворював світовідчуття інтелігенції, яка в періоди історичних зламів і в умовах утвердження тоталітарного режиму зберігала вірність традиційним культурним і моральним цінностям. Така позиція коштувала Булгакову багатьох випробувань: проти нього самого була розв'язана масована атака в пресі, а його рукописи були заборонені до публікації. Тому значна частина літературної спадщини Булгакова дійшла до читачів через десятиліття після його смерті.


5 комментариев:

  1. Це мій найулюбленіший письменник! Чудовий блог;)

    ОтветитьУдалить
  2. Интересно. Да и читается легко. Мне понравилось.

    ОтветитьУдалить
  3. Мне тоже нравится Булгаков. Великий писатель.

    ОтветитьУдалить
  4. Статья интересная, но как по мне то слишком много текста. Хотя читать не нудно. А еще фотографии хорошие. :)

    ОтветитьУдалить